Opslagstavlen [http://kjukken.dk/forum]
Opslagstavlen [http://kjukken.dk/forum/viewboard.php?BoardID=1]
Re: Kim Larsen igen til kamp imod rygeloven (www.bt.dk) [http://kjukken.dk/forum/viewtopic.php?TopicID=5312]
[http://kjukken.dk/forum/viewtopic.php?TopicID=5312#1039063]

Kasper 
Aug 25, 2008 Kl. 06:08 PM
Re: Kim Larsen igen til kamp imod rygeloven (www.bt.dk)

Citér:
Artemis wrote:
Vi bliver alle ældre. Det gør danskerne også. Gennemsnitsalderen i Danmark var 40,0 år 1. januar 2008. For mænd var den 38,9 år, og for kvinder var den 41,0 år. I 1980 var gennemsnitsalderen næsten tre år lavere (36,7 år i alt, 35,5 år for mænd og 38,0 år for kvinder).


Stigningen i gennemsnitsalderen skyldes, at antallet af gamle over 80 år er vokset med næsten 60 pct. i dette tidsrum, og at de største fødselsårgange fra midten af 1940'erne nu er fyldt 60 år. Endvidere skyldes det, at de store årgange fra midten af 1960'erne også bliver ældre og erstattes af mindre årgange.

Bare lige for info skyld... tallene skal læses i lyset af at vi har født langt flere børn førhen... men det viser jo fint at vi nok går og tror at vi alle lever til vi er 100 år det gør kun meget få mennesker så hvornår er "livets forår" hvornar er "livets efterår"...

Rygning har ikke været lavere end det er i dag men alligevel kan vi ikke præsenterer en statistik der er bedre end 3 år over 25 år... så ja... nå... jeg vil ikke skrive mere tallene taler for sig selv

http://www.dst.dk/upload/gennemsnitsalder_1980-2008.xls
Jeg forstår faktisk ikke, hvad det er, at du mener med, at tallene taler for sig selv, men jeg har på fornemmelsen, at du mener, at synes at tallene modbeviser, at rygning er farligt(?)

Lad os starte med at kigge på tallene udfra dit niveau. Gennemsnitslevealderen er steget med 3,3 år de seneste 28 år. Hvis vi antager en lineær funktion, så viser en tilbageskrivning, at gennemsnitslevealderen i år 1669 var 0 år, og før den tid var den negativ. Man kan som sagt "bevise" ret meget med statistik, så man bør kun foretage logiske udledninger.

Jeg finder, at gennemsnitslevealderen stiger med 3,3 år i løbet af en 28-årig periode ret voldsomt, og hvis jeg skulle holde mig til et basalt niveau, så ville jeg påstå, at det skyldes, at der er færre, som ryger nu.

Sandheden er lang hen ad vejen givet med dit ovenfor angivne citat, men rygning såvel som større medicinsk indblik bærer også en væsentligt ansvar for, at tallet ikke er hverken større eller mindre.

Først og fremmest er middellevealderen et ret så dårligt tal at anvende for at vise rygnings skadelige virkning eller mangel på samme. Der bør man nok snarere se på rygere kontra ikke rygeres dødsalder (samt udviklingen af denne) og så rense det for eksterne årsager formodentligt primært forskelle i levestandard.

Da man snakker om, at rygere har en gennemsnitslevealder, som er syv til ti år kortere end ikke-rygeres, og såfremt man antager en ikke-rygerandel på omkring 70% (mit gæt) i 2008 mod måske 50% i 1980 (igen mit gæt), så ville det være rimeligt at antage, at ovenstående udbygning i middellevealderen er steget alene halvandet år som følge af færre rygere. Her mangler jeg dog at implementere den information, at der ofte går ti år fra, at man pådrager sig en rygerelateret lidelse, til at den opdages og følgeligt endnu længere tid til, at man evt. dør af den, så statistikken vil selv sagt have et væsentligt periodemæssigt efterslæb.

Jeg konstaterer, at der de seneste 20 år er sket en gennemsnitslevealderstigning på 2,0 år for mænd men kun 1,3 år for kvinder. Det skulle vel ikke hænge sammen med, at andelen af den rygende befolkning i stigende grad udgøres af kvinder(?)



Besøgende siden 2002
 
tForum version b0.94.2.3 (© 2003 tForumDevTeam)