Banner
Kim Larsen

Kim Larsen

Født: 1945-10-23

I slutningen af '50erne, da Kim Larsen var 14 år, blev han grebet af den nye musik - rock'n'roll - hvor navne som Elvis Presley, Little Richard, Chuck Berry og Jerry Lee Lewis var bannerførere for den nye generation - teenagerne. Kim begyndte selv at spille guitar og skrive sange, ikke mindst påvirket af The Beatles' megasucces op i gennem '60erne. Efter studentereksamen besluttede Larsen sig for at blive folkeskolelærer, for også at have et 'rigtigt' job ved siden af musikken.

Larsen mødte i 1969 Franz Beckerlee og Wili Jønsson og som førstnævnte udtrykte det: "Det var som at smide en tændstik ned i en tønde med benzin". De dannede sammen bandet med det passende navn Gasolin. To år senere i 1971 blev de opdaget af produceren Poul Bruun fra det multinationale pladeselskab CBS, som skrev kontrakt med gruppen. Samme år startede også Larsens solokarriere, da han skrev flere sange end Gasolin havde brug for, og med fritidsgruppen Larsen og Co udgav han singlen "Damen på taget" og sangen om "Hilsjer" - en af Larsens gamle skolekammerater. Året efter ændrede Larsen og Co navn til Starfuckers, men efter pladeselskabets krav blev det ændret til Sylvesters Jukebox og de udsendte endnu en single: "Jukebox"/"Guess It's Because". I 1973 var det omsider tid til et soloalbum: Værsgo, som sammen med Gasolins udgivelse Gasolin 3, blev de to mest populære plader i Danmark det år. I '75 udkom singlen "Marken er høstet" - "Jeg sku' vise producer Poul Bruun, at jeg kunne skrive en sang til Højskolesangbogen". Året efter lavede Larsen "Det er en kold tid", som titelmelodi til TV-serien Østre Gasværk, og i 1977 indspillede han i Atlanta Georgia sin anden solo LP Yankeedrengene, som var meget inspireret af sydstaternes sumprock.

I 1978 blev Gasolin opløst og Larsen udgav sin tredje solo-LP med Starfuckers (som de omsider officielt kunne kalde sig) - Vogt Dem for efterligninger udkom på Poul Bruuns eget nystartede pladeselskab Medley. I '79 kom succespladen 231045-0637, også kendt som personnummerpladen, som indeholdt hittet "Blip-Båt", men herefter flyttede Larsen til New York, hvor han begyndte at skrive sange på engelsk med det mål omsider at slå igennem i staterne. Det blev til LP'erne: Jungle Dreams og Sitting On a Time Bomb, som dog hverken hittede i USA eller Danmark. Herefter brød Larsen endeligt med CBS, som ikke havde formået at skabe den amerikanske drøm, han havde ventet på. I stedet skrev han kontrakt med Poul Bruun fra Medley, og sammen gik de i gang med at arbejde på den næste plade, som skulle vise sig at blive den største succes nogensinde i dansk musikhistorie.

Midt om natten er med over 500.000 solgte eksemplarer stadig i dag den mest solgte danske plade overhovedet. Pladen udkom i '83 og året efter havde filmen af samme navn premiere med Larsen i hovedrollen. Midt om natten etablerede Larsens status som folkeeje og en institution i dansk showbiz. Året efter blev succesen fuldt op af en turné og en greatest hits live-plade Kim i cirkus, og de følgende år udkom nye plader med efterfølgende turnér - 1986: Forklædt som voksen (med bla. "Jutlandia" og "Vi er dem (de andre ikke må lege med)", 1988: Yummi Yummi, 1989: Kielgasten (med tilhørende musical). Larsen red på en sjælden bølge af både anmelder- og salgssucces. I '91 skiftede Larsen igen selskab til CBS (nu Sony Music) og lavede pladen Wisdom is Sexy. Trods radiohittet "Danas Have" solgte pladen ikke nok og Larsen flyttede endnu engang til Medley og lavede i 1994 Hvem kan sige nej til en engel. Både publikum og anmeldere tog Lune Larsen til sig og i 1995 blev han 50 år og udgav samtidig Guld og Grønne Skove - Kim Larsen Greatest 1983-94. Året efter lavede han det afslappede album Kim Larsen og Kjukken, der efter manges mening var hans hidtil bedst afbalancerede album, hvor blød pop og den mere dynamiske rock gik hånd i hånd.

Nyeste album

Sange fra første sal Sange fra første sal
(2019)

Tour 2018

28/06 Den Grønne v/Nyborg Slot
Nyborg
29/06 Kulturværftet, Havnefronten
Helsingør
30/06 Rønnebæksholm
Næstved
05/07 Grindsted Stadion
Grindsted
06/07 Gram Slot
Gram
07/07 Lemvig Gamle Stadion
Lemvig
12/07 Musikhuzets Gårdhave
Bornholm
13/07 Tivoli
København
14/07 Gl. Estrup - Herregårdsmuseet
Auning
19/07 Sct. Knuds Kilde
Hjørring
20/07 Trädgårns Utescene
Göteborg
21/07 Folkets Park
Malmö
26/07 Canal Street Festival
Arendal
27/07 Wrightegaarden
Langesund
28/07 Fredriksvern Verft
Stavern
Se hele tourlisten