Udskiv dette emne    Marker denne som ulæst 

Poster
Indlæg    
Arnold

Status: Forumgnom
Beskeder: 2144
Oprettet: Mar 17, 2004
IP: Gemt
Lykke og Larsen [Indlæg #1]

FRA FYENS STIFTSTIDENDE IDAG DEN 8/1 07



Lykke og Larsen en lørdag aften
Af Niels Abildtrup
IDRÆT: Klokken var lidt over halv fem lørdag eftermiddag, da en af Odenses største legender vendte tilbage til hjembyen for at deltage i kåringen af Årets Sportsnavn.

Et par timer senere skulle en anden legende, nationalskjalden Kim Larsen, få sig en oplevelse til den uforglemmelige bog, da han på en sportspub i Overgade pludselig stod over for den cykelrytter, der i et årti var seksdages-konge og blev et af unge Larsens idoler.

Men først skulle Palle Lykke Jensen, 70, hjælpes med at finde vej hen til Grand Hotel. Avisens chefredaktionelle sekretær, Margit Vest, der normalt har styr på stort set alt, havde været nervøs det meste af dagen.

- Palle Lykke var det store idol i Odense i mine unge dage, sagde en lidt tøvende fru Vest, der måtte lade deres Deres Udsendte udpege den mand, der i sin nydelige, brune frakke allerede var på vej ned ad rulletrappen i Banegårdscentret.
Grand Hotel i 1957
Det var en velholdt herre, der efter næsten et halvt hundrede år vendte tilbage til den by, hvor han voksede op og blev så dygtig en cykelrytter, at en berømt direktør fra Vinterbanen i København en dag i 1957 inviterede Lykke på Grand Hotel.

- Og det var her i restauranten, at jeg som 21-årig underskrev kontrakten med direktøren Willy Falck-Hansen, sagde Palle Lykke, da han efter at have lænset bagagen på værelset endelig kunne slappe af i receptionens brune lædersofaer efter bilturen fra bopælen i Antwerpen, flyhoppet fra Bruxelles og togsvirpet fra Kastrup til Odense.

Et ry som en lettere reserveret person var i forvejen plastret på Palle Lykke, men turen tilbage til ungdommens gade åbnede i hvert fald nogle sluser.

- Mine forældre flyttede fra Ringe til Odense, da jeg var 10 år. Vi boede på Vesterbro, hvor jeg gik på Vestre Skole, og det blev jeg ved med, selv om vi flyttede til Rødegårdsvej.

- Derovre på posthuset på Gråbrødre Plads arbejdede jeg i tre år som post- og pakkebud med chauffør på, for min far, der var arbejdsmand, sagde altid, at jeg skulle have et godt fast job med fremtid i. Min mor gjorde rent og var ved siden af kogekone til fester. Men senere arbejdede jeg for Skandsen Cykler (der hvor Victor Cykler er nu, red.). på Skibhusvej for ejeren Leopold Grønning og fik fuld løn, selv om jeg havde fri tirsdag, onsdag og torsdag til at træne.

- Det hele handler om at ville og om at træne. Jeg cyklede hver dag 150 kilometer. Enten til Vejle og tilbage, eller i en rundtur over Middelfart og Assens.

Palle Lykke flirtede også med andre sportsgrene.

- Jeg spillede fodbold i B1913 henne i Kildemosen og svømmede i OSLF. Men jeg stoppede hurtigt som ungdomsspiller i B1913. Måske var jeg blevet en god svømmer, for jeg var jo indstillet på at træne.

Belgien fik hurtigt en fin klang i knægtens ører, da faderen blev chauffør og på et tidspunkt vendte hjem fra Belgien og havde en del bananer med.

- Dem bar jeg under skjorten henne i skolen og delte lidt ud af. Det var en stor ting dengang.

På det tidspunkt var Palle Lykke blevet fascineret af cykelbanen.
Franck A.-hunden
Vi er på vej ad Jernbanegade, og Palle Lykke insisterer på at klappe Franck A.-hunden Tobias.

- Utroligt at den er her endnu. Godt nok har jeg en 50-årig datter, Susanne Larsen, der bor i Nr. Lyndelse og arbejder i Brugsen i Ringe, og hendes mand arbejder i øvrigt på Odense Marcipanfabrik, men jeg har ikke holdt så meget kontakt til selve Odense.

- Og så har jeg en 22-årig datter i Århus, Cathrin Lykke Hertel. Hendes mor døde for nogle år siden, fortæller Palle Lykke, der i 29 år var gift med den berømte belgiske cykelstjerne Rik van Steenbergens datter, Fanny. Men nu bor Palle Lykke med sin belgiske kone Marie Louise i Antwerpen.

- Så jeg har været været gift med to kvinder, men har pudsigt nok mine to børn med to andre, siger Palle Lykke, der afslører, hvorfor han hedder Lykke.

- Mine forældre hed Jensen til efternavn og ønskede en datter, der skulle hedde Lykke Jensen. Men da det i stedet blev en dreng, beholdt jeg Lykke og hed så bare Palle til fornavn, siger Palle Lykke Jensen, der som timerne går får mere fynsk ind i sproget med den flamske tone.

Palle Lykke fortæller, hvordan han i sin tid kørte hen ad Vestergade med postbilen.

- Det var inden gågaden kom, og derhenne ved Jernbanegade gik sporvognen.
- Hvor er her flot
Henne på den illuminerede rådhusplads stopper Palle Lykke op.

- Hvor er her blevet flot med domkirken og rådhuset med alt det lys.

Ind i mellem fortæller Palle Lykke historien om dengang i 1956, hvor han som 20-årig efter en flot placering i DM blev sendt til OL i Melbourne.

- Dengang blev man bare sendt af sted nærmest alene. Det var helt henne i november, og jeg fuldførte ikke landevejsløbet.

Men samme år var Palle Lykke tæt på den store triumf i VM-landevejsløbet i Ballerup.

- Hvis ikke jeg i spurten var blevet hevet bagfra i trøjen af en italiener, havde jeg i hvert fald fået medalje, fortæller Lykke, og den historie vender han tre-fire gange tilbage til denne aften.

På samme vis fortælles historien om dengang, Lykke i 1958 kørte i bil ned til Paris for at deltage i VM i sprint, for fynboen var både en fremragende banesprinter og landevejsrytter - ud over at have evnerne til at blive seksdageskonge.

- Jeg kørte tilbage igennem Bruxelles og var imponeret over at se den nye verdensudstilling med det nu berømte symbol ude ved Heysel Stadion.

Aftenen fortsætter henne på sportspubben Kick-Off i Overgade, hvor det ikke er bananer, som vækker opsigt, men de belgiske øl.

Der er engelsk pokalfodbold på skærmen, og i hver sin ende af pubben råber tilhængere af Arsenal og Liverpool.

- Jeg ser alt sport. Men går ikke så meget til det mere. Ham Arsenal-manageren Arsene Wenger har jeg i øvrigt engang mødt, og jeg gav ham da et par gode råd, og måske er det derfor, de vinder i dag, siger Lykke med et smil om mødet med den tidligere Strasbourg-manager.
Larsen i krogen
Henne i krogen står Kim Larsen og nyder en fyraftens-Flensburger. Palle Lykke kan ikke helt huske, hvem manden under kasketten er.

Men til gengæld er Kim Larsen overstrømmende glad, da han hilser på Palle Lykke. For en af Larsens få sports-passioner er cykling, og minderne om seks-dagesløbene i København er fastholdt i teksten "Om 100 år", hvor Lykkes makker Kay Werner optræder.

I flere minutter udveksler Kim Larsen som fan og Palle Lykke som idol de glade minder fra dengang, det var Otto Brandenburg, Harald Nielsen og Palle Lykke, der satte pigehjerterne i brand.

Larsens søn Hjalmar er allerede den stolte ejer af Kay Werners særlige sorte banehjelm. Den fik Hjalmar, da Kay Werner for en del år siden optrådte i et showløb på Odense Cyklebane. En dag hvor Kim Larsen gav koncert.

Da Palle Lykke bliver fortalt, at Kim Larsen bor lige derhenne om hjørnet, hvor Fyns Forum lå, udbryder Lykke:

- Lå Er Forum der ikke mere?

Fyns Forum blev revet ned i 1978.

Inden Kim Larsen forlader pubben, går han igen hen til Palle Lykke og hilser farvel.

- Tak for snakken. Jeg er dybt benovet, siger Kim Larsen.

Og går hjemad på endnu en lørdag aften.

_________________________________
Besøg facebook gruppen Gasolin' - Kim Larsen & Co. http://www.facebook.com/?sk=welcome#!/groups/389444837748699/

Jan 08, 2007 Kl. 03:39 PM
Udskriv
Jeff

Status: Forumgnom
Beskeder: 248
Oprettet: Feb 12, 2006
IP: Gemt
Re: Lykke og Larsen [Indlæg #2]

Tak for upload, Arnold

_________________________________
Nu skal vi ud og se på damer
Nogen der ser ud som på reklamer
Voksmannequiner uden et hår
Der vrikker med numsen når de går

Jan 08, 2007 Kl. 08:12 PM
Udskriv
clausen

Status: Forumgnom
Beskeder: 517
Oprettet: Nov 02, 2004
IP: Gemt
Re: Lykke og Larsen [Indlæg #3]

Kan man få Flensburger på den pub Arnold? Så skal vi derind den 26 Januar

_________________________________
En god cigar blandt venner gi´r luft i begge ender

Jan 10, 2007 Kl. 12:21 AM
Udskriv
Arnold

Status: Forumgnom
Beskeder: 2144
Oprettet: Mar 17, 2004
IP: Gemt
Re: Lykke og Larsen [Indlæg #4]

Det er jo en sports pub du gamle, så hvor dælen skulle jeg dog vide det fra

_________________________________
Besøg facebook gruppen Gasolin' - Kim Larsen & Co. http://www.facebook.com/?sk=welcome#!/groups/389444837748699/

Jan 10, 2007 Kl. 02:57 PM
Udskriv

Spring til:
Brugernavn: kode: Mistet din kode?

Besøgende siden 2002
 
tForum version b0.94.2.3 (© 2003 tForumDevTeam)